90’ernes Premier League-legender

90’erne var en tid med legender og kulthelte i den engelske Premier League. Her er 10 stjerner, der har skabt masser af overskrifter gennem Premier Leagues guldalder.

Sidst opdateret
772
Registrer dig her
eric

For dem, som er født i 70’erne og 80’erne, var 90’erne et årti fyldt med legender og kulthelte. Premier League startede i 1992 og var fra start en liga fyldt med spillere, som ikke går i glemmebogen.

Hvem var disse Premier League-legender fra 90’erne?

90’ernes fodbold havde noget helt unikt over sig, selvom rollemodellerne fra dengang ikke når mange af dagens stjerner til sokkeholderne, når det gælder teknisk kunnen.

Så lad os se på dem, de her 10 stjerner fra 90’erne, der stjal overskrifterne gennem Premier Leagues guldalder.

De var måske ikke de bedste fodboldspillere — men de havde alligevel X-faktor. Fra kliniske afsluttere til talentfulde entertainere til ledestjerner som løftede deres klub til nye højder… her er vores top 10 over de mest legendariske personligheder (og med de mange legender at vælge imellem ville vi ikke have haft noget problem med at nævne 25 spillere).

Uforglemmelige spillere og legender fra Premier League

Denne liste af legendariske spillere fra 90’erne er i vilkårlig rækkefølge. Legenderne fra Premier League og engelsk fodbold er generelt defineret af en særlig form for fodbold, der inspirerede en hel generation af fans. Disse pensionerede fodboldspillere har en prominent plads i hukommelsen hos Premier League-connaisseurer.

Eric Cantona

Det er ikke urimeligt at påstå, at Cantona var Premier Leagues første rigtige superstjerne, selvom vi altid vil huske episoden, hvor han plantede sin hårdtsparkende støvle i brystkassen på en Crystal Palace-fan. Cantona nød fra første sekund i United-trøjen stor succes, men hans stjernestatus brændte hurtigt ud. Dog er han stadig en sand Premier League-legende.

Fem år i engelsk fodbold var rigeligt til at vinde fire Premier League-titler og score mere end 80 mål (med Leeds og Manchester United)Han sluttede sin karriere som blot30-årig, men med en vild historik med flere spektakulære mål og forunderlige kommentarer til pressen bag sig. Han er en af de bedste angribere i Uniteds historie samt en af de absolut største kulthelte  fra 90’ernes Premier League. En unik personlighed.

Gianfranco Zola

Mens Cantona gav Premier League en temperamentsfuld gnist fortryllede Zola os med sit talent. Efter at have spillet for Napoli og Parma besluttede han sig for at flytte til England. Han var en af de første italienske spillere, der spillede i Premier League, Andrea Silenzi var den første, og han er uden tvivl den italiener, vi husker bedst. Imod alle odds tilpassede den lille spiller fra Sardinien sig hurtigt til livet i det vestlige London. Han blev i 2003 kåret til den bedste spiller i Chelseas historie, og Zola scorede 80 mål før han skiftede til Cagliari på hans fødeø, hvor han afsluttede sin karriere.

Han er stadig en stor legende og en af de bedste spillere i Premier League fra 90’erne.

Julian Dicks

Julian Dicks er et af de bedste eksempler på en utæmmelig kulthelt fra 90’ernes Premier League. Dicks var Zolas modsætning. Han vil bestemt ikke blive husket som den mest talentfulde spiller i den engelske ligas historie. Han var en fysisk spiller, og hans kælenavn “Terminator” var helt fortjent, og bestemt ingen reference til hans dribleevner eller tekniske kunnen, men han var alligevel en ledestjerne.

 Han blev kåret som West Hams bedste spiller fire gange mellem 1990 og 1997. West Ham-legenden scorede ikke mindre end 55 mål gennem hans karriere. Ikke dårligt for en midterforsvarer.

Faustino Asprilla

Asprilla var en 90’er Premier League-legende, der kom fra Parma og kom til Newcastle i det nordøstlige England. Asprilla ankom til St. James’ Park midt i en snestorm i 1996 kun iført en moderigtig læderjakke. Denne tøjstil afspejler den personlighed, som el Tino bragte til Newcastle. Hans tre sæsoner i klubben var præget af stor ustabilitet og skuffende tal, hvor han kun scorede 18 mål i alle turneringer.

Men hvorfor er han alligevel en legende? Tre af målene blevet scoret mod selveste Barcelona i en Champions League-kamp i 1997, som Newcastle vandt 3-2.

Tomas Brolin

En anden, der tog turen fra Parma til Premier League, var Tomas Brolin. Efter en karriere fyldt med trofæer i Italien blev nyheden om Brolins skifte mødt af begejstrede Leeds-fans, da han ankom til Elland Road i 1996.

Brolin var en af de mest markante skikkelser på det svenske hold, der sluttede på tredjepladsen ved VM i 94, som i øvrigt også var fyldt med kulthelte som Henrik Larsson, Ravelli, Andersson, Björklund og Roger Ljung…

Brolins eneste sæson i Leeds-trøjen var dog også en lettere dramatisk sæson. Svenskeren kunne ikke ryste sine sine ekstra kilo på sidebenene af sig og blev derfor lejet ud til schweiziske FC Zürich. Han betragtes som en af de værste indkøb i klubbens historie, men sjovt nok også som en af de største kulthelte i 90’ernes Premier League.

Temuri Ketsbaia

Den legendariske offensive midtbanespiller fra Georgien satte sit personlige aftryk på Newcastles 90’er-hold og bragte en masse personlighed til Premier League.. Den tidligere Magpies-spiller  stod bag en af de mest berømte og kontroversielle målfejringer nogensinde. Efter at have scoret et mål mod Bolton, tog han sin trøje af og begyndte at sparke til reklameskiltene.

Han var en rebel lige til det sidste og er stadig en populær figur i klubbens historiebøger.

Vinnie Jones

Ingen liste med udgangspunkt i 90’ernes Premier League er komplet uden Vinnie Jones, en central figur hos The Crazy Gang, som var Wimbledons kælenavn i 80’erne og 90’erne. Jones kunne skræmme sine modstandere ved blot at sende dem et blik. Han blev udvist 12 gange i løbet af sin karriere, hvilket faktisk er et overraskende lavt tal med tanke på hans aggressive og kompromisløse spillestil. Han optrådte for det walisiske landshold og er også berømt og berygtet for at have rekorden for det hurtigste røde kort i historien. Kun tre sekunder efter at spillet var sat i gang, savede Vinnie Jones benene væk under Dane Whitehouse. Hvis du blinkede med øjnene, gik du glip af forseelsen, så hurtigt gik det.

Neville Southall

Southall var en målmand lige til historiebøgerne og en sand kulthelt i Premier League. Waliseren er tilmed en af de bedste målmænd i turneringens historie. Han vogtede målet i mere end 700 kampe for Everton, og spillede seks sæsoner i Premier League for klubben. Hans fantastiske reflekser betød, at han kom sejrrigt ud af de mest usandsynlige mand-mod-mand-dueller, når han repræsenterede The Toffees.

Juninho Paulista

Han var et af de største talenter i 90’ernes Premier League. Nogle siger, at han blot brugte en størrelse 36 i sko. The Little Fella, som han blev kaldt, tog til Middlesbrough i 1995 for en mindre formue, men han blev hurtigt en favorit blandt klubbens fans. Den brasilianske stjerne scorede 15 mål i 69 kampe i sin første periode med Middlesbrough. På bare to år lykkedes det Juninho at vinde Boro-fansenes hjerter, som sent vil glemme hans tårevædede reaktion på klubbens nedrykning i 1997.

Juninho tog tilbage til Riverside i 2003 og betragtes i dag som en af klubhistoriens legender.

Matt Le Tissier

Le Tiss var og er stadig den bedste spiller Southamptons historie. I sine 16 år i klubben scorede han 161 mål i 443 kampe. Han var en såkaldt one-club man. Han spillede kun otte landskampe for England, hvilket rejser spørgsmålet: Hvad kunne spilleren med kælenavnet Le God have opnået, hvis han havde repræsenteret en større klub? Le Tissier foretrak dog at være en stor fisk i en lille sø. Hvis vi taler om kulthelte fra 90’ernes Premier League, er Matt måske den allerstørste.

Hans spillestil var perfekt til tidsånden. Le Tissvar en sand 90’er-spiller, før videnskabelige metoder tog over, og gjorde fysisk og fitness til dominerende aspekter i spillet.

Flere legendariske spillere: De bedste spillere fra 90’ernes Premier League

Vi har listet mere end 10 legendariske spillere, men der er mange flere. At lave en liste med kun 10 legender fra Premier League vil altid være en særlig vanskelig opgave.

Hvis du tænker på kulthelte fra 90’ernes Premier League, er det umuligt ikke at tænke på Paul GascoigneRavanelli, GinolaDennis WiseTore André Flo, Shearer eller Le Saux, Leeds-australierne Mark Viduka og Harry Kewell, Robbie Fowler og Steve McManaman… som du kan se, kunne denne her liste være uendelig.

Hvem ville du ellers have på din liste? Kender du dem allesammen? Tør du tage denne internationale fodboldtest?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here