Nye regler i Premier League, der gælder fra 2021/2022

Nye regler for Premier League-sæsonen 2021/2022

Sidst opdateret
521
Registrer dig her
premier league

Den 30. udgave af verdens mest berømte fodboldliga står for døren. I år er der et par nye forskrifter til det gængse Premier League-reglement: En ny fortolkning af hånd på bolden, nogle VAR-nyheder og mere til.

Nye regler for 2021/2022 i Premier League

Vi har opsummeret alle de nye regler i Premier League, én for én, så du lettere kan sætte dig ind i, hvordan de vil påvirke de kommende kampe.

De vigtigste ændringer vedrører fortolkning af straffe, hånd på bolden, tætte offside-bedømmelser og brugen af VAR.

Lad os begynde med en gennemgang af de nye regler for engelsk fodbold.

VAR-nyheder for Premier League

Den vigtigste ændring er, at VAR ikke længere vil dømme spillere offside, når det er en tæt forseelse (f.eks. når en spiller er offside med sin tånegl eller sin næse). Tanken er at tillade flere mål. 20 mål blev annulleret sidste sæson på grund af forseelser, der ville have været næsten umulige at spotte, hvis det ikke havde været for præcisionen af VAR.

Desuden vil VAR-kendelser ikke blive vist på stadionets tv-skærme, så risikoen for spændinger mellem tilhængerne minimeres.

Typen af kontakt i straffesparksfeltet vil også have indflydelse på, om der dømmes straffespark eller ej

Efter en sæson med hele 125 straffespark har det engelske fodboldforbund besluttet at tage affære for sæsonen 2021-2022. Fra nu af vil det faktum, at der er kontakt i straffesparksfeltet, i sig selv ikke længere være tilstrækkeligt grundlag for at dømme et straffespark. Derfor skal kontakten nu bedømmes til at være tilstrækkelig kraftig, for at en forseelse kan dømmes inden for straffesparksfeltet.

Mindre kontakt kan ikke længere pr. automatik dømmes som et straffespark: Dommeren skal afgøre ud fra den specifikke situation, om et straffe er passende.

Reglen om hånd på bolden ændres

Fra nu af vil skulderen ikke blive betragtet som hånd på bolden uanset situationen. Faktisk vil det nu blive lovligt at score et mål med en hvilken som helst del af skulderen.

Desuden vil en utilsigtet hånd på bolden under opbygningen til et mål ikke nødvendigvis blive straffet! Det vil dog være en klar forseelse, hvis den utilsigtede kontakt med hånden får bolden til at gå direkte i mål eller spilleren skaber en direkte målscoringsmulighed med sin hånd.

Et andet spørgsmål, der er overladt til dommerens fortolkning, er, når en spiller “placerer deres arme på en måde, der gør deres krop større på en unaturlig måde”. Fra nu af vil en hånd på bolden ikke nødvendigvis resultere i et straffespark, hvis en strakt arm rører bolden (f.eks. ved et indlæg), da dommeren skal overveje, om kontakten var del af en naturlig bevægelse, og om spilleren har forsøgt at opnå en fordel ved at strække armen.

Så det er tolkningen af hånd på bolden inden for den specifikke kontekst, der bestemmer, om der er sket en forseelse, der skal straffes.

Små ændringer: Armhuler og offsides

Lidt i forlængelse af punktet ovenfor, da skulderen ikke vil blive straffet som hånd på bolden, vil offsides nu blive målt fra linjen mellem skulderen og den nederste kant af armhulen.

Kun tre udskiftninger i engelske turneringer

I Championship, League One og League Two-turneringerne vil kun tre udskiftninger være tilladt. Det tilladte antal spillere til spillertruppen forbliver på 18 (syv indskiftere), men antallet af tilladte ændringer i løbet af kampen vil blive reduceret fra fem til tre.

Andre regler, der allerede er på plads i Premier League

Disse ændringer, som blev indført for to sæsoner siden, forbliver gældende, men det er nogle regler, du må måske ikke var opmærksom på.

Frisparksmure

Det er gode nyheder for målmænd. Spillere fra det angribende hold må ikke længere være en del af muren ved direkte frispark. Så et farvel til mure med flere angribere end forsvarsspillere, men der er nu også dårlige nyheder til ligaens målmænd.

Målmænd og straffe

Hvis den tidligere ændring gjorde livet lettere for målmænd, er det modsatte tilfældet med denne nye Premier League-regel. Målmænd vil blive udsat for hårdere kontrol ved straffespark. Fra nu af skal mindst en del af foden være på mållinjen, når angriberen træder frem for at tage straffesparket.

I den forbindelse har dommerne fået mere frihed til at slå ned på målmænd, der distraherer straffesparksskytten med uberegnelige bevægelser. Hvem husker ikke Dudek i finalen i Istanbul?

Trænere og dårlig opførsel

Managers, der forlader deres tildelte område under kampen, vil blive straffet mere konsekvent. Det kommer nok til at føre til nogle ophedede diskussioner med managers, der har iltre temperamenter.

Dommerkast

Ligesom med indirekte frispark, er der ikke så mange, der helt ved hvornår og hvorfor, der skal dømmes dommerkast. Løsningen? Man afskaffer dommerkast helt og aldeles i Premier League. Boldbesiddelsen vil automatisk blive returneret til det hold, der sidst rørte bolden, før dommeren stoppede spillet.

Vi håber, at vi har fjernet tvivlen, som du havde ift. de nye Premier League-regler.