Hvad er odds egentlig for noget, og hvordan udregnes de?

Sidst opdateret
793
Registrer dig her
Hvad er odds egentlig for noget, og hvordan udregnes de

I et marked med så mange bookmakere er der mange, der tror, at alle bookmakere har de samme odds. Men før vi begynder at dykke ned i tallene, ved vi egentlig, hvad odds i bund og grund er for noget? I det lange løb er det at vælge de bedste odds på markedet, hvad der giver spillere mulighed for at tjene flere penge på deres væddemål.

Derfor vil du i denne Marathonbet-artikel om bettingudtryk lære hvad odds i grunden er for noget, hvordan de udregnes, og hvordan en strategi med høje odds kan hjælpe dig med at vinde større gevinster.

Hvad er odds inden for spil på sportsbegivenheder?

Odds afspejler sandsynligheden for, at en hændelse opstår. Hvis du dividerer 100 % med det givne odds, får du den procentmæssige sandsynlighed for, at denne hændelse opstår. Derfor udtrykker et odds på 2.00, et såkaldt “lige odds”, altså en hændelse med en 50 % sandsynlighed. Hvis du f.eks. spiller plat og krone, så er sandsynligheden for henholdsvis plat og krone lige store, og oddset skal derfor være 2.00.

I forhold til plat og krone er der inden for sportsbetting dog mange flere faktorer, der kan påvirke udregningen af et odds. Derfor er det vigtigt for dig at holde øje med, at bookmakere har forskellige bud på, hvor højt eller lavt et odds skal være.

Efter vi har defineret hvad et odds er, kan det hjælpe yderligere at tænke på et odds som prisen på et produkt eller tjeneste. Forestil dig, at du planlægger at købe et par sneakers fra en onlineshop, og du ser, at det samme par koster 800 kr. i butik A og 1200 kr. i butik B. Hvor vil du købe dine nye sneakers, hvis det er præcis det samme produkt? Inden for sportsbetting er prisen på produktet udtrykt i odds. Derfor, hvis du vil bruge dine penge mest fornuftigt, bør du tjekke, hvilken bookmaker der giver dig de bedste odds.

Hvordan udregnes odds?

I forlængelse af ovenstående udregnes oddsene ved at dividere 100 % med sandsynligheden for, at hændelsen opstår. Jo lavere sandsynlighed, desto højere odds.

100 % / 80 % = 1.25

Ved at dividere 100 % med 50 % sandsynlighed får vi et decimalodds på 2.00.

100 % / 20 % = 5.00

Hvis alt var begrænset til så simple beregninger, ville det ikke være særlig svært at analysere sine mulige væddemål. Det man skal forstå, er hvilke marginer de forskellige bookmakere har, og hvordan de beregner prisen for det givne odds.

Bookmakerens margin

Når det kommer til odds, er det vigtigt at holde øje med bookmakerens margin. Da bookmakere også skal tjene penge, er det ikke 100 % af de penge, der kommer ind via væddemål for hvert marked, der bliver betalt tilbage til spillerne. Det beløb som bookmakere betaler tilbage varierer dog meget.

I den forbindelse skal vi sætte os ind i to begreber, der er relateret til odds. En del af beløbet er bookmakerens margin eller kommission (overround i fagsprog), og det andet er beløbet betalt tilbage til spillerne som præmier (udbetaling).

Vidste du, at Marathonbet ofte har en margin på 0 % på kampe inden for udvalgte sportsbegivenheder?

Overround og sportsbetting

Overround er den faktiske margin, som en bookmaker beholder. Desto lavere overround, desto flere penge bliver der udbetalt som præmier, fordi det i bund og grund betyder, at bookmakeren tager en lavere kommission.

For et vindermarked (1X2) beregnes markedets overround som følger:

1 / odds for sejr til hjemmehold + 1 / odds for uafgjort + 1 / odds for sejr til udehold. Hvis du vil have dette angivet i procent, skal du bare gange resultatet med 100.

Hvad er udbetalingen inden for sportsbetting?

Udbetalingen er den procentdel af pengene, som bookmakeren får ind og allokerer til præmier. Som følger, jo tættere udbetalingen er på 100 %, desto flere penge vil der blive fordelt mellem spillerne.

Ved at dividere 1 med den såkaldte overround regner vi udbetalingen ud.

Odds for Champions League-vinderen

Lad os prøve at tage udgangspunkt i Champions League-finalen. I det røde felt ser vi de aktuelle odds fra Marathonbet, som viser vores margin.

Ved at bruge disse odds som en guide (vi skal dog minde dig om, at oddsene kan have ændret sig, siden vi skrev artiklen) kan vi beregne Marathonbets margin. For at have noget at sammenligne med har vi valgt en bookmaker med licens i Spanien, som vi kalder bookmaker ”B”. Denne bookmaker har odds 3.90 for en Tottenham-sejr, odds 3.40 for uafgjort og odds 1.90 for en Liverpool-sejr.

Marathonbets margin (overround)

23,809 % + 28,409 % + 50 % = 102.218. Det betyder, at Marathonbets margin er på 2,218 %.

Marginen hos bookmaker “B”

25,641 % + 29,411 % + 52,631 % = 107,683. Det betyder, at bookmaker “B” har en margin på 7.683 %. Bookmaker ”B” tager altså en kommission, der er mere end tre gange større end Marathonbet.

Udbetalinger fra Marathonbet og bookmaker “B”

I ovenstående tilfælde bruger Marathonbet 97,83 % af det samlede beløb modtaget af vores kunder til præmier, sammenlignet bruger bookmaker ”B” kun 92,86 % til præmier.

For at beregne dette skal du blot dividere med 1 / (1 + margin) og derefter gange det med 100 for at se værdien opgivet i procent.

  • Marathonbet: 1 / 1,02218 = 0,9783 (97,83%)
  • Bookmaker “B”: 1 / 1,07683 = 0,9286 (92,86%)

Efter at have forklaret hvordan dette tal udregnes, vil vi egentlig blot opfordre dig til at gøre det samme med en anden bookmaker og så sammenligne med os.

Marathonbet er, hvor gode odds har hjemme

Når du vælger en bookmaker, skal du være klar over, hvad deres styrker er. Som vi har sagt før er det en fejl at tro, at alle bookmakere tilbyder de samme odds. Du kan prøve at besøge en hjemmeside, der sammenligner odds, og se hvor meget de kan variere, og hvis du allerede har gjort det, vil du vide hvorfor Marathonbets slogan er “The home of good odds”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here